2009-12-06

KALĖDŲ BELAUKIANT


Tokia intencija gruodžio 6 - šv. Mikalojaus dieną Vilniaus kupiškėnai rinkosi į Mokytojų namų svetainę prisiminti senas advento tradicijas, pasidalinti įspūdžiais iš tolimos praeities – vaikystės. Gausiai susirinkę kraštiečiai plojimais sutiko renginio svečią etnologą prof. Libertą Klimką. Profesorius papasakojo apie šv. Mikalojaus gyvenimą, jo nuopelnus krikščionybei. Prisiminta buvo ir Žygimanto Augusto žmona gražuolė karalienė Barbora Radvilaitė, apie Radvilų giminės nuopelnus Lietuvai.
Kalbėdamas apie advento papročius Aukštaitijoje L. Klimka, beje kilęs iš Panemunėlio (Rokiškio raj), vaizdingai papasakojo apie šio krašto žmonių darbus, laisvalaikį, prietarus, burtus, apie tai kas leidžiama ir ko, gink Dieve, negalima daryti Kalėdų belaukiant. Ką galima valgyti ir ko ne. Pagalvojus ką valgė mūsų senoliai laukdami Kalėdų, su dabartiniu sunkmečiu, tai mes dabar gyvenam karališkai. Kūčių stalas buvęs iš dvylikos patiekalų tai simbolizuoja 12 mėnesių,ar apaštalų. Ne visos šeimos išgalėdavo surinkti dvylika prėskų valgių, nedidelis griekas buvęs ir devyni. Valgis turėjo būti išaugintas savo žemėje arba žuvelė, sugauta vietos vandens telkiniuose. Nors iš žydelio nupirkta ir išmoningai paruošta silkė buvo vienu pagrindinių patrovų.
Savo parinktais būdingais šiam laikui tarmiškais sakinėliais prisidėjo kupiškėnų tarmių žodyno sudarytoja dr. Klementina Vosylytė



O kai mūsų mielos kupiškietės pakvietė prie jų pačių paruoštų valgių stalo visi aiktelėjo. Čia ir garuojančių bulvių puodas ir daugeliu būdų paruoštų silkučių lėkštės ir įvairių grybų, uogų, žuvies, pyragaičių, saldumynų – visko ir neišvardysi. Tai jau ne dvylika ir ne dvidešimt keturi patiekalai, bet žymiai daugiau –ot tau ir sunkmetis. O jau skanumėlis neišpasakytas. Nesitikėjome, kad mūsų brangios kraštietės tokios išradingos. Stalai taip gausiai apkrauti, kad ir butelaičiui pastatyti neliko vietos.

Ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo ir burnoj apsčiai turėjau.
V.P.




Foto Vytauto P.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą