2024-10-08

ATIDARĖME SEZONĄ

 

Pirmąjį spalio sekmadienį Vilniaus kupiškėnų klubas naują sezoną atidarė knygos kupiškėnų tarme, tiksliau, jos papildomo tiražo, pristatymu. 2013-aisiais išleista skodiniečio pedagogo, literato Algirdo Vaitiekūno (1928-2023) knyga “Gimtinąs žėmąj”, parašyta kupiškėnų tarme, yra išskirtinė knyga ne vien todėl, kad išleista tarmių metais. Joje autorius sodria senąją kupiškėnų kalba, vaiko akimis žvelgdamas  į viską, kas dėjosi aplink, pasakoja apie nesibaigiančius paprastų sodiečių darbus, poilsį, kultūrą, etnografiją, dvasinę stiprybę, nuo antrojo pirmosios nepriklausomos Lietuvos dešimtmečio nuosekliai eidamas per visus tekusio gyvenimo vingius. Išskirtinė, nes joje labai daug senųjų tarmiškų žodžių, buities daiktų pavadinimų, darbų, nutikimų, tradicijų aprašymų, posakių… Kai kam iš pirmo pavartymo atrodo, kad  tarmiškai parašyta knyga sunkiai skaitoma, tačiau įsiskaičius net tam, kas net pats nekalbėjęs kupiškėniškai, bet yra girdėjęs kupiškėniškai šnekant, sodrūs kupiškėniški žodžiai pradeda skambėti mintyse, primena vaikystę, gimtas vietas, gimines, draugus. Skaitytojo patogumui knyga savotiškai sukirčiuota. Tas kirčiavimas – knygelės redaktorės kalbininkės, Klaipėdos universiteto profesorės Audronės Žiurlytės-Jakulienės-Kaukienės  (1941-2017) sugalvotas ir knygelės pabaigoje pakomentuotas, kaip ir priebalsių tarimas kupiškėnų tarmėje. Audronė – žinomo teisėkūrininko Alfonso Žiurlio, gimusio Vėžionyse šalia Kupiškio, dukra. Manau, ši knyga turėtų būti tikro kupiškėno namuose, ja galėtų, o gal net privalėtų naudotis bent jau Kupiškio krašto mokyklų mokytojai, cituoti per pamokas pasakodami apie tarmes, senovės lietuvių buitį,  tradicijas... Knyga to verta. Pirmasis jos tiražas buvo tik 90 egzempliorių, todėl ją tikrai nedaug kas galėjo įsigyti. Tenka apgailestauti, kad jos autorius, vos sulaukęs 95-erių, prieš pat Naujuosius 2024-uosius išėjo ten, iš kur negrįžtama, tačiau jo atminimui šiemet išleidome papildomą nedidelį tiražą. „Žvalgyba“ pranešė, kad Kupiškio bibliotekoje su padaliniais yra 4 pirmojo leidimo knygelės egzemplioriai. Planuojame bent po vieną naujojo tiražo knygelę padovanoti Kupiškio viešajai bibliotekai ir jos padaliniams.

Graži tradicija – kasmetinis almanacho „Kupiškis“ išleidimas ir pristatymas. Šiemet jau 21 tomo. Jį klube pristatė pats almanacho sumanytojas, sudarytojas ir straipsnių, nuotraukų autorius Vidmantas Jankauskas, Vilniaus kupiškėnas. Šiame numeryje šalia Vidmanto yra ir kitų mūsų klubo narių – Prano Juozo Žilinsko, Jono Naujiko – straipsniai. Vienas  Vidmanto straipsnelis – apie mūsų klubo narę mokslininkę habilituotą daktarę Ireną Kavoliūnaitę, kuri pernai lapkritį atšventė 90.

Pasitarėme dėl ekskursijos į neseniai lankymui atidarytą Trakų pusiasalio pilį, kurios restauravimą kuravo mūsų klubo „žentas“ Stanislovas Mikulionis (1935-1992). Didžiąją savo gyvenimo dalį susiejęs su Trakais, S. Mikulionis tapo vienu žymiausių Trakų pilių restauravimo, konservavimo ir naudojimo koncepcijos kūrėjų, pilių bei Trakų miesto tyrinėtojų ir kultūros paveldo vertintoju ir žinovu. 1955-1987 m. jis buvo vienas iš Trakų pilies atkūrimo idėjos ir projekto autorių. Jis sudarė Trakų salos pilies (1968 m.) ir priešpilio (1978 m.), pusiasalio pilies (1977 m.), Senųjų Trakų piliavietės pastatų (1979 m.) restauravimo ir konservavimo projektus, Trakų senamiesčio regeneracijos projektinius pasiūlymus (1969 m.).  Jo žmona Aldona Mikulionienė, mūsų klubo organizacinio komiteto narė, profesionali gidė, jau susitarė dėl būsimosios ekskursijos spalio 16 d.

          Suėjimą vainikavo puikus Vilkpėdės bendruomenės socialinių  paslaugų centro liaudiško muzikavimo grupės "ATGAJA“ (vadovas Rimvydas Auryla) koncertas. Skambios melodijos, puikūs dainininkų balsai, ansamblio energija sužavėjo, sakyčiau, visus. Ansamblis tikrai šaunus, kaip ir jo Maestro Rimvydas.

Kuo geriausios sėkmės ATGAJAI !

 

                   Vilius Bartulis

 


 






















 

 



Nuotraukos Vidmanto Jankausko


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą