2008-05-01

Čenstakava-Krokuva-Velička-Varšuva (foto žiūrėk ir aukščiau)










Grupelė Vilniaus ir Kauno kupiškėnų apsilankė pas mūsų pietų kaimynus. Pakeliaukime kartu su jais :

Atvykstame į Čenstakavą. Ekskursija po unikalų XV – XVIII a. vienuolyno-tvirtovės kompleksą. Čenstakavà – miestas pietų Lenkijoje, Silezijos vaivadijoje, prie Vartos upės. 248,9 tūkst. gyventojų. Išvystyta metalurgija, tekstilė, mašinų gamyba, popieriaus ir baldų pramonė. Yra vienuolynas (XVII-XVIII a.), bažnyčia (XIV a., su Čenstakavos Dievo Motinos ikona). Čestochovos miestas žinomas, dėl katalikiškų piligrimų, kurie važiuoja žiūrėti Juodosios Čestochovos Madonos. Šis miestas taip pat žinomas dėl savo Pauliečių vienolyno esančio ant Jasna Góra kalno.

Po to vykstame į Krokuvą. Aplankome karalių rezidenciją – Vavelį su puikia Katedra, kurioje palaidotas Jogaila, kiti karaliai ir istorinės asmenybės. Apžiūrime karališkuosius kambarius. Pasivaikštome po senamiesčio Turgaus aikštę, senąjį universitetą. Puošniaja Florijano gatve nueiname iki Barbakano ir paminklo Žalgirio mūšiui atminti. Krokuva – senoji Lenkijos sostinė, dabar – šalies kultūros centras. Miestas vadinamas „mažąja Roma”. Čia veikia apie šimtas bažnyčių, seniausias Lenkijos universitetas.

Vykstame į Veličkų druskų kasyklas. Apsilankome iki 150 m. gylio šachtose įkurtas Koperniko, Nykštukų ir kitas koplyčias, didingą bažnyčią ir požeminius ežerus.

Grįžtame per Varšuvą. Miestas įsikūręs centrinėje Lenkijoje. Varšuva Lenkijos sostinė ir didžiausias miestas. 1,65 mln. gyventojų (2005)., Mazovijoje, prie Vyslos upės. Mokslinis, kultūrinis, politinis ir ūkinis centras. Varšuvoje yra Lenkijos parlamento, prezidento ir centrinės valdžios įstaigų buveinės. Varšuva taip pat yra Mazovijos vaivadijos sostinė. Čia yra Lenkijos mokslų akademija, universitetas, medicinos akademija ir kitos aukštosios mokyklos. Daug teatrų, muziejų (paminėtini Nacionalinis, Archeologijos, rūmai-muziejai Lazenkuose, Vilianove, Neborove). Didelis senamiestis, išlikę karališkieji rūmai (XVI-XVII a.), kuriuos su dideliu dėmesiu aplankome, daug bažnyčių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą