2007-08-17

Prof. K.R. Kašponis apie Algirdą Julių Greimą



Tęsiame pokalbį su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriumi Karoliu Rimtautu Kašponiu, kuriame pašnekovas dalijasi įspūdžiais iš Imatroje, Suomijoje, vykusio Tarptautinio semiotikos instituto kasmetinės vasaros mokyklos. Jos metu buvo atidaryta ir veikė profesoriaus parengta paroda Algirdo Greimo vaikystė.

Gerbiamasis Profesoriau, ar galima teigti, kad įsibėgėja prof. Algirdo Juliaus Greimo populiarinimo reikalai? ‘Mokslo Lietuvoje˙ rašėme apie Jūsų išmoningai ir su meile parengtą A. J. Greimo vaikystei Kupiškyje skirtą parodą, kuri buvo atidaryta kovo 16 d. ir veikė Vilniaus universiteto bibliotekoje. Išsamiame pokalbyje su Jumis pamėginome šiek tiek analizuoti dar išlikusį ir su A. J. Greimo vardu susijusį materialiosios kultūros paveldą Kupiškyje, nors jis kol kas neįteisintas, taigi lyg ir niekas oficialiai neįpareigotas jo saugoti. Mintyje turiu kad ir medinį gyvenamąjį namą Kupiškyje, kuriame 1923-1925 m. gyveno mokytojų Juliaus ir Konstancijos Greimų šeima. Šiame name ir augo Algirdas Julius Greimas.

‘Mokslo Lietuvoje˙ paskelbtą publikaciją perspausdino ‘Kupiškėnų mintys˙, tiesa, jau ne kaip pokalbį, bet kaip Jūsų minčių santrauką. Galima neabejoti, kad kupiškėnai susigriebs ir išsaugos vertingą pastatą, kuris tikriausiai bus paskelbtas kultūros paveldo vertybe, ant pastato sienos atsiras atminimo lenta A. J. Greimui, o Kupiškyje gal ir dar prasmingesnis memorialinis akcentas.


Kaip atidarant parodą E. Tarastis Jus pristatė?


Man sunkoka prisiminti, nes tuo metu sukau galvą, ką aš pats pasakysiu. Prisimenu, E. Tarastis mane pristatė ir patraukė į apšviestą vietą. Tada gavau žodį. Pasakiau, ką pats A. J. Greimas yra tvirtinęs: jo atmintis pradėjo funkcionuoti, kai jam buvo 13 metų, o man teko rengti ekspoziciją iš A. J. Greimo gyvenimo Kupiškyje iki to laiko, kol jam sukako 11 metų. Ką turėjau daryti? Pradėjęs domėtis, radau jo vaikystės draugę - mokytoją Feliciją Jakutytę. Ji puikiai prisimena viską iš savo ir Algirdo Juliaus vaikystės. Rengiant parodos ekspoziciją, ši mokytoja man ir buvo pagrindinis šaltinis, paskui fotografijos, archyvinė medžiaga, amžininkų pasakojimai. Tai štai šitą darbą ir dariau. Man pačiam keista, bet ši paroda visur sukelia didelį jaunimo susidomėjimą.

Visa tai pasakiau, o paskui paprašiau parodos lankytojų savo nuomonę išsakyti arba įrašyti į įspūdžių knygą. Štai Tarptautinės semiotikos asociacijos vykdomasis viceprezidentas Sociosemiotikos studijų instituto Vienoje direktorius Jefas Bernardas (Jeff Bernard) parašė taip: ‘Sveikinu su nuostabia ekspozicija apie didįjį semiotikos pionierių Greimą. Visa tai geriausia būtų transformuoti į įspūdingą knygą˙. /iš "Mokslo Lietuva"/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą