2007-08-21

Klaipėdos kupiškėnai "Sėliai"

/ iš archyvų /

Kviečia „Sėliai“

Kupiškėniškiai aukštaitiškai taip rašo: „Kovo 17 dienų 11 valundų šaukiam kupiškėniškius unt pasikalbajimo. Renkamas universiteto kiemi prė skulptūros. O tadu aisma pasisadatų. Tos, katrė prašė „Kupiškėnų enciklopedijos“ pirmo tomo, prašom atsinėšt po 85-ius litus“.

Pasirašo vadovas
Algirdas Vaitiekūnas

Klaipėdos kupiškėnų klubas "SĖLIAI"

Vadovas: Algirdas Vaitiekūnas

Adresas: K. Donelaičio g. 4

Telefonas: 8-46-498 176

Kviečiame Klaipėdos kupiškėnus prisistatyti šioje svetainėlėje


Atkurkime tautos palikimą.

2003 m. Birželio 18 d.

Klaipėdos kupiškėnų klubas "Sėliai" vykdo du projektus. Pirmasis vadinasi "Darbais, o ne žodžiais mes Tėvynę mylim". Pažymint Mindaugo karūnavimo 750-ąsias, Lietuvos pirmosios nepriklausomybės 85-ąsias ir antrosios - 13-ąsias metines mes inicijavome senųjų Skodinių kaimo (Kupiškio rajone) kapinių sutvarkymo darbus ir siekiame įamžinti Keginių-Skodinių mokyklos buvimo vietą. Pradinė mokykla, pastatyta 1936 metais, vėliau išaugo į aštuonmetę, kol, nelikus mokinių, buvo uždaryta ir galiausiai padegta. Per visą savo buvimo laiką mokykla išleido per 40 laidų ir buvo ne tik ryškiausias švietimo, bet ir kultūros židinys visoje apylinkėje. Pažymint Lietuvos nepriklausomybės 20-ąsias metines Lietuvos sąjungos Vilniui vaduoti Skodinių skyriaus iniciatyva prie mokyklos buvo pastatytas kryžius, kuris sovietmečiu buvo nugriautas. Ant jo buvusiame Vyčio kryžiuje buvo įrašyta: "Žuvusiems už laisvę".
Mes atstatysime šią relikviją, o prie kryžiaus pastatysime akmenį mokyklos vietai įamžinti. Darbai jau vyksta, o iškilmės numatytos liepos 6 dieną, 14 valandą, jų pradžia - kapinėse. Kviečiame prisidėti visus, baigusius šią mokyklą.
Antrasis mūsų klubo projektas vadinasi "Kupiškėnai Klaipėdoje". Mūsų uostamiestyje gyveno ir gyvena nemažai kupiškėnų iš senosios Sėlos arealo, kurie kuo nors prisidėjo ar prisideda prie miesto plėtros. Vien mūsų klube jų - per pusę šimto. Per praeitus metus pavyko surinkti nemažai medžiagos rengiamai knygai, tačiau dar daugiau pažadų iki šiol netesėjo. Labai norėtųsi tikėti, kad šis kreipimasis paskatins visus kraštiečius dalyvauti projekte. Parašę, surinkę medžiagą siųskite adresu: Liepojos g. 18-11, perduokite internetu: avo@delfi.lt, o esant reikalui pasikonsultuoti skambinkite: 498176 arba 8 685 33432.
Mes kuo nuoširdžiausiai dėkotume visiems, galintiems ir norintiems paremti mūsų projektus, papildant klubo sąskaitą 700683, esančią Vilniaus banko Klaipėdos filiale, jo kodas 260101769.
Kad laikas nesunaikintų to, ką dabar matome ar žinome, - visi kartu išsaugokime būsimoms kartoms istorinį-kultūrinį tautos palikimą.
Pagarbiai

/iš Vakarų ekspreso/

1 komentaras:

  1. mieli Klaipediskiai, kupiskeniskai reik sakyt "prosom", o ne prasom.

    AtsakytiPanaikinti