2017-09-06

VISO SVIETO KUPIŠKĖNAMS

.




KUPIŠKĖNAI – LIETUVOS ISTORIJOJE

Išrinkime šimtmečio kupiškėnus

       
 Artėja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis – jį skaičiuojame nuo 1918-ųjų vasario 16-iosios. Lietuvos valstybė, kiekvienas jos regionas, kraštas turi savitą ir nepakartojamą istoriją. O istoriją kuria asmenybės, kiekvienas iš mūsų.
Daug žymių kupiškėnų jau paliko, kiti – šiandien įmina ryškius pėdsakus ir Kupiškio krašto, ir Lietuvos valstybės istorijoje. Norėtume dar kartą prisiminti tuos nusipelniusius, 1918-2017 metais Kupiškio krašto, tuo pačiu ir Lietuvos, istoriją kūrusius ir kuriančius, žmones.
Kviečiame prisijungti prie mūsų iniciatyvos ir padėti išrinkti įtakingiausius ir labiausiai nusipelniusius šimtmečio kupiškėnus.
Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Kupiškėnai – Lietuvos istorijoje“, kuris skiriamas kupiškėnų pilietiškumo, istorinės savimonės ir savojo krašto pažinimo ugdymui. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Kupiškio rajono savivaldybė. Šia iniciatyva skatiname kupiškėnus, gyvenančius ne tik Lietuvoje, bet užsienyje, aktyviau dalyvauti Lietuvos 100-mečiui skirtuose renginiuose.

            KUR BALSUOTI? Balsavimas vyks internetu rugsėjo 9-30 d., totalizatorius veiks UAB „Kupiškėnų mintys“ interneto svetainėje  http://kmintys.lt/. Nuorodos bus skelbiamos Kupiškio viešosios bibliotekos, rajono savivaldybės ir kitose interneto svetainėse, socialiniuose tinkluose.

UŽ KĄ BALSUOTI? Bendradarbiaujant su istorikais, kraštotyrininkais sudarytas asmenybių sąrašas, į kurį įtraukta 100 kupiškėnų: 100 Lietuvos valstybės metų, 100 kupiškėnų. Tai įvairių sričių atstovai: valstybės ir visuomenės veikėjai, dvasininkai, mokytojai, gydytojai, mokslininkai, menininkai, rašytojai, sportininkai, Kupiškio krašto istorijos ir kultūros paveldo pateikėjai ir saugotojai – liaudies muzikantai, dainininkai, etnografai, kraštotyrininkai, tarmės puoselėtojai ir kt. Didesnis dėmesys skiriamas XX amžiuje gyvenusiems, dirbusiems ir kūrusiems žmonėms. Nemažai iš jų jau Amžinybėn iškeliavę. Labai svarbu ir juos prisiminti, jų nuveiktus darbus įvertinti. Šis sąrašas bus skelbiamas minėtoje svetainėje. Čia rasite ir asmenybių nuotraukas bei biografijas. Rekomenduojame peržiūrėti visą sąrašą ir tik tada balsuoti.

KAIP BALSUOTI? Reikia iš pateikto asmenybių sąrašo išsirinkti ir pažymėti 10 pavardžių. Svarbu, kad balsuojančiam palikta galimybė pasiūlyti ir savo kandidatus: tuo atveju reikia pažymėti 8 pavardes iš pateikto sąrašo, o nurodytoje vietoje įrašyti dvi savo siūlomas pavardes. Daugiau informacijos apie balsavimo procedūrą rasite jau pačiame totalizatoriuje http://kmintys.lt/simtmecio-kupiskenas/ , kuris veiks nuo rugsėjo 9 d.

KAS KONSULTUOS? Balsuoti bus galima tik internetu. Jei neturite asmeninio kompiuterio ir galimybės balsuoti namuose, ateikite į Kupiškio viešąją biblioteką arba jos padalinius kaimuose. Bibliotekų darbuotojai mielai suteiks informaciją apie projektą, supažindins su rinkimuose dalyvaujančių asmenybių biografijomis, konsultuos, kaip balsuoti, reikalui esant sukurs elektroninius paštus.
Jau paaiškėjus balsavimo rezultatams, bus išleistas informacinis leidinukas, parengta mobili paroda. Gruodžio mėnesį pakviesime į baigiamąjį projekto renginį.
            Kviečiame dalintis informacija ir aktyviai dalyvauti rinkimuose „Kupiškėnai – Lietuvos istorijoje“.
Lina Matiukaitė,

projekto vadovė, Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą