2012-01-12

SU JUBILIEJUMI PETRAI


1927m. sausio 16d. Panevėžio apskrities Subačiaus geležinkelio stoties miestelyje Mykolo Stankevičiaus ir Stasės Mackevičiūtės – Stankevičienės šeimoje gimė dvynukai. Tėvai juos pavadino šventais- Petro ir Antano vardais.

1940 m. broliai, baigę pradinės mokyklos šešis skyrius, jau riedant Raudonosios armijos tankams įstojo į Panevėžio vyrų gimnaziją. 1942 m. mokėsi Kupiškio gimnazijoje , čia pasižymėjo kaip aktyvūs krepšininkai, stalo tenisininkai. Nuo 1945 sausio- jau Panevėžio mokytojų seminarijos moksleiviai. Tų metų liepos 1 d. Petras, su didele grupe draugų, areštuojamas ir tampa politiniu kaliniu (LLArmija 58- 1a ir 58-11str.) Po vienuolikos mėnesių visi paleidžiami.

1948 – 1952 m. Kūno kultūros instituto (dabar Kūno kultūros akademijos) studentas. Keturis metus dirba Joniškėlio vidurinės mokyklos mokytoju. Respublikinėje moksleivių spartakiadoje P. Stankevičiaus treniruojama berniukų krepšinio komanda iškovoja penktą vietą, o du krepšininkai pakviečiami į Respublikos moksleivių rinktinę. 1956 m. dirba Panevėžio vidurinėse mokyklose mokytoju ir treneriu Vaikų-jaunimo sporto mokykloje. 1962 m. I-se Sovietų sąjungos pionierių žaidynėse mūsų kraštiečio paruošta krepšinio komanda Voroneže iškovojo pirmą vietą. Panevėžio sporto mokykloje išaugo žinomos krepšininkės R. Vansevičiūtė, V. Šefeldaitė, L. Šemetaitė, V. Brūkštaitė, o Larisa Vinčaitė tapo pasaulio čempione (Sovietų sąjungos rinktinės sudėtyje).

1971 m. P. Stankevičius pakviečiamas į Vilniaus m. Specializuotą vaikų ir jaunių krepšinio sporto mokyklą dirbti treneriu, paruošė Respublikos ir Sovietų sąjungos rinktinės narę R. Šidlauskaitę.

Apart jaunųjų krepšininkų ruošimo 1971 – 2001 m. P. Stankevičius treniravo Vilniaus m. ir respublikos moterų kurčiųjų krepšinio komandą. Jo treniruojamos krepšininkės miesto, respublikos ir Pabaltijo varžybose lygių neturėjo. Sovietų sąjungos pirmenybėse tik vieną kartą buvo ketvirtos, visą laiką užimdavo prizines vietas, o keturis kartus tapo nugalėtojomis.

1990 m. Sovietų sąjungos krepšinio rinktinė (kurčiųjų) ruošėsi Europos čempionatui .Treneriu pakviestas P. Stankevičius, nes penkios pagrindinės žaidėjos –lietuvės. Buvo aišku, kad treneris nevažiuos į Prancūziją (liaudies priešų į užsienį neleisdavo) Komanda užėmė antrą vietą, penkios lietuvaitės pasipuošė sidabro medaliais.

Atgavus Lietuvos nepriklausomybę 1993 m. iš pasaulio kurčiųjų žaidynių Sofijoje lietuvaitės grįžo su sidabro medaliais, 1997 m. iš Kopenhagos – bronza.

Už nuopelnus sportiniame darbe, ruošiant aukšto meistriškumo sportininkus Kūno kultūros ir sporto departamentas apdovanojo Petrą Stankevičių daugelių pasižymėjimo raštų ir medalių. O 2008 m. Lietuvos Tautinis Komitetas suteikė „Kilnaus sportinio elgesio“ laureato garbės vardą.

Sveikiname šaunųjį mūsų kraštietį, aktyvų klubo narį, krepšinio populiarintoją su garbingu jubiliejumi. Tikime, kad jo neblėstanti energija dar ilgai tarnaus kupiškėnų ir Lietuvos labui. Ilgiausių metų.

Vilniaus kupiškėnai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą