2011-08-02

REPORTAŽAS IŠ VIRDŽINIJOS NR.3

Šį kartą apie - Džeimstauną ir Viliamsburgą.

Džeimstaune (Jamestown) atkurtas indėnų kaimelis su tų laikų nendriniais nameliais, kukurūzų ir tabako laukeliais. Moterys kaimelio vidury saugo ugnį, iš nendrių suka virves, žarijomis degina medį luotui daryti. Vyrai medžioja, akmenimis skuta žvėrių kailius, kriauklėmis gramdo medį luotui.

1607 m gegužę atplaukia trys pirmieji laivai ir išsilaipina anglų kolonistai. Didžiausias laivas ‘’Susan Constant’’. Juo atplaukė 105 kolonistai, visi vyrai. Ta pačia gegužę šis laivas išplaukė atgal į Angliją. Antras pagal dydi laivas ‘’Godspeed’’. Juo plauke 39 keleiviai ir 13 įgulos narių. 1985m Anglijoje atkurta tiksli jo kopija ir su 14 jūreivių komanda atplukdyta į Džeimstauną. Plaukė tuo pačiu keliu kaip jo pirmtakas. Paskutine jo kopijos versija 2006 m. pagaminta jau Amerikoj. .

Buvau įlipusi į kiekvieną laivą ir mačiau jūrininkų skurdą, menkas navigacines priemones- tik kompasą ir žiūronus.. Didžiausiame laive - 8 patrankos.. Triumuose statinės vandeniui ir vynui.

Pradžioje kolonistams labai sunkiai sekėsi, bet indėnai juos gelbėjo nuo bado ir šalčio - davė seklų, išmokė gaudyti žuvį.

Pagrindinis verslas buvo tabakas. Vėliau jis suklestėjo ir vienu metu tabakas tapo tvirta valiuta. Bet tabakui auginti reikėjo darbo jėgos ir kolonistai gabenosi afrikiečius. Turtingieji pradėjo kurtis ir statytis atskirai ir taip atsirado Viliamsburgas (Williamsburg ), Džeimstaunas, kuris 83 m buvo kolonijos sostine. Dabar jame atkurta 17 a. anglų gyvenvietė, čia nameliai drėbti iš molio. Yra kalvė, staliaus dirbtuvės , duonkepis pečius, ginklų kalykla ir bažnyčia.

Kolonistų gyvenvietės atstatytos ir paruoštos ekspozicijai 1957 m. Atidaryme dalyvavo pati Elzbieta II ir tada viceprezidentavęs R. Niksonas

Viliamsburge išlaikyta viena 17-18 a. gatvė su autentiškais pastatais: Municipalitetu, gubernatoriaus rūmais, teismo pastatu su giljotina kieme. Vaikai žaidžia to meto žaidimus, vyresni “muša ripką”. Visi veikėjai apsirengę pagal tą laikmetį. Važinėja karieta, gražūs arkliai su dar gražesniais vežikais. Yra bažnyčia, kuri jau 300 metų turi savo parapiją ir joje šeštadienio vakarais, žvakių šviesoje, galima klausytis vargonų muzikos.

Labai gražios kapines Richmonde, kurias aplankiau. Lygus laukas, retai auga medžiai, keletas skulptūrų. Kapą žymi ant žemes paklota metaline lenta su užrašu. Jokio kryželio, jokios žvakelės. Pastatyta dirbtinių gelių puokšte ir tik viena. Radau kapą su pavarde Aukstikalnis. Manau, kad tai mūsų tėvynainis. David Aukstikalnis 1930-2008.

Aldona M.
















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą