2011-07-31

Kelionė į Dargužius


Liepos 23 d. aktyvių klubo narių Filomenos Marčiulionienės ir Rimanto Skaisčio rūpesčiu, mes, grupė Vilniaus kupiškėnų keliavome autobusu į Varėnos r. Dargužių kaimą rinkti šilauogių. Kartu uogauti pakvietėme ir Lazdynų bendruomenės atstovus su dainininkais Aldona ir Petru Žiupsniais. Apie 60 km. kelias neprailgo, nes Žiupsnių duetas visus linksmino jausmingomis dainomis.Gana greit pasiekėme šilauogių plantaciją. Uogakrūmių eilės driekėsi į tolį ir galo nesimatė. Visi žavėjomės mėlynų ir saldžių uogų kekėmis, tokį uogų derlių retai kur pamatysi. Prisirinkome ir prisivalgėme, kiek norėjome. šeimininkai nedraudė. Ačiū jiems. Jaunystės, grožio ir sveikatos karalienė – nepigi uogelė, užtat labai naudinga visiems: Senukai visapusiškai atjaunėja, o jaunimėlis praregi ir daugiau proto įgauna.

Su gražiomis viltimis ir pilnais krepšeliais važiavome per ypatingą, gatvinį Dargužių kaimą. Atremontuoti, naujamadiškai apkalti, išdažyti nameliai, daug gyvatvorių, gėlynų, tvenkinių ir ... gandrų! Dargužiuose, turbūt, nėra tinginių ir mėlynanosių.

Užsukome į nedidelį namelį “Sūrininkų namai”. Čia parduodami iš karvių, ožkų ir avių pieno pagal prancūzų receptus pagaminti daugybės rūšių ekologiški sūriai. Iš šeimininko išgirdome įdomių dalykų, apibėrėme klausimais, sugiedojome kelis kupiškėnų himno posmus ir dainą apie Dzūkiją.

Toliau- viešnagė Rimanto bityne Guobų g. Vilniaus m. tolimam pakrašty.

Svetingo šeimininko po medžiais sukaltą ilgą medinį stalą nukrovėme sumuštiniais ir įvairiais gardumynais. Keliauninkų tarpe buvo dvi Onutės- viena lazdynietė, kita “no Kupiškio krošto”. Pririnkę lauko gėlių, iš anksto pasveikinome, sugiedojome “ilgiausių”. Rimantas vaišino paties gamintu aukščiausio rūšies midumi. Už svetingumą klubo prezidentas V.Pivoriūnas bityno viršininkui įteikė dovaną. Garbusis bičiulis neliko skolingas- atnešė rėmelį su koriu, pilnu kvapnaus medučio, pjaustė ir po gabalėlį vaišino. Valio Rimantui ir jo ūkiui! Visi norintys ir pinigingi prisipirko šviežio grikių ir liepų medaus.

Oras atšalo, pro medžius ir krūmus veržėsi žvarbaus vėjo gūsiai, danguje grėsmingai juodavo debesys. Gamta motinėlė mūsų pagailėjo- neapipylė, bet jau buvo pats laikas judėti namo.

Už gražų ir gerai organizuotą renginį dėkojome ir sveikatos linkėjome nepailstančiai ir kūrybingai Filomenai.



Valdareza Simonaitienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą