2010-07-28

APLANKOME ŠILAUOGIŲ PLANTACIJAS DARGUŽIUOSE





Keliomis dienomis aplenkę Respublikos Prezidentę, Varėnos rajono Dargužiuose aplankėme šilauogių plantaciją.
Nuotraukose matote šilauogių plantaciją sujoje uogaujančiais Vilniaus kupiškėnais.
Litrą uogų apsukrus rinkėjas prirenka per 5 minutes, tokios jos derlingos. Sodinukai pirkti iš Naujosios Zelandijos. K
Kauno botanikos sodas išvedė naują labai derlingą ir saldesnę šilauogių rūšį, ir pavadino ją profesorės garbei - Danute. Tarptautiniam pripažinimui, jį bandymams perduota Vokietijai, kurie po 3 metų pripažins arba ne, nauja rūšimi. Visi smagiai pasiuogavome ir mokėjome pusę, parduotuvėje parduodamų šilauogių, kainos.
Mums gidu buvo Petras Basalykas, augalų auginimo UAB "Jūsų sodui" direktorius.Jis mums išaiškino gluosninių žilvičių, auginimo biokurui subtilybes, o šilauogių plantacijoje kaip auginti ir rinkti uogeles..
Pakeliui susipažinome su žilvičių atžalynu, skirtu biokuro gamybai.


Šilauogė – jaunystės uoga, mėgstama visame pasaulyje. Šilauogėse ypatingai gausu bioaktyvių junginių. Jokios kitos uogos neprilygsta jose esančiam antocianino kiekiui.

Antocianinai – tai vienas iš labai sudėtingų bioaktyvių junginių, kurie užtikrina natūralią gynybą prieš neigiamą aplinkos poveikį organizmui ir ligas. Šilauogės stiprina organizmo imuninę sistemą ir ypač efektyviai kovoja su oksidaciniu stresu.

Oksidacinis stresas panašus į senėjimą. Mūsų aplinkoje yra daug laisvųjų radikalų (vaistai, oro tarša, pesticidai, t.t.), ir mes beveik neturime galimybių išvengti kontakto su jais. Laisvieji radikalai kartu su natūraliais radikalais padidina oksidacinį stresą. Netinkamas balansas tarp oksidantų ir antioksidantų sukelia oksidacinę žalą arba nenormalias funkcijas: ligas, infekcijas, senėjimą.

Šilauogės pasižymi šiomis sveikatą stiprinančiomis savybėmis:

· Stiprina imuninę sistemą;
· Mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
· Mažina riziką susirgti diabetu;
· Gerina medžiagų apykaitą;
· Saugo nuo žalingo saulės poveikio;
· Gerina regėjimą.

Kad tai patikrinti, reik kasdien bent po 150 gramų šilauogių suvalgyti. Kitaip rezultatai bus menki.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą