2010-06-07

PRISIMINTAS ŽALGIRIO MŪŠIS

Yra įvykių, kurie tautos atmintyje, dvasiniame gyvenime išlieka šimtmečius. Vienas iš tokių taurių žygdarbių - Žalgirio mūšis, kurio 600-ąsias metines minėsime šių metų liepos 15 d.

Žalgirio mūšiui paminėti birželio 6 dienos renginį paskyrė ir Vilniaus kupiškėnų klubas. Apie Žalgirio mūšio priežastis, Lietuvos, Lenkijos, Kryžiuočių ordino rengimąsi karui, Europos valstybių bandymus išspręsti konfliktą, mūšio eigą ir jo reikšmę papasakojo Lietuvos istorijos instituto mokslo darbuotoja sociologijos mokslų daktarė Gitana Zujienė. Išklausę įdomų pasakojimą susirinkusieji pateikė nemažai klausimų pranešėjai, pasidalijo nuomonėmis apie mūšio eigą, jo vadovavimo ypatumus.
Vėliau norintieji galėjo pasižiūrėti operatoriaus Romualdo Nefo prieš keletą metų filmuotą medžiagą apie Žalgirio mūšio metinių minėjimą ir jo inscenizaciją Žalgirio mūšio lauke Lenkijoje.






Buvo neužmiršta ir Tėvo diena. Klubo prezidentas Vytautas Pivoriūnas pasveikino visus su šita švente, o apie jos šventimo ištakas Lietuvoje ir Kupiškyje informaciją pateikė Klubo narė Jonė Žebrytė.

Tai buvo paskutinis Klubo renginys šį pusmetį.

Gražios vasaros!

Vėl susitiksime rugsėjo mėnesį.

Nuotraukoje kairėje:
Dr.G. Zujienė klubo tribūnoje.

Nuotraukoje dešinėje viršuje:
Dailininkės Laimos Kriukelienės nuo Kupiškio paveikslas "Žalgirio mūšis".
Nuotrauką ir šitą laiškelį š.m. vasario mėn. atsiuntė dailininkė :

Mieli Vilniaus Kupiškėnai,
Radusi Jūsų internetinę svetainę labai apsidžiaugiau. Rašo Jums dailininkė, pedagogė Laima Kriukelienė (Tubelytė), gimusi ir augusi Bajorų kaime, Skapiškio seniūnijoje. Nuo 14 metų gyvenau Skapiškyje, kur baigiau vidurinę mokyklą.
Dabar gyvenu ir dirbu Utenoje. Daug savo laisvo laiko praleidžiu tapydama. Kadangi šie metai yra Jubiliejiniai Žalgirio mūšio metai, tai ta proga siunčiu Jums savo paveikslo "Žalgirio mūšis" nuotrauką.
Jums visiems linkiu sveikatos, stiprybės, sėkmės darbuose ir šiaip gyvenime.

Nuotraukoje žemiau :
Tadeušo Popielio ir Zygmunto Rozvadovskio paveikslas "Žalgirio mūšis" nutapytas Žalgirio mūšio 500-mečiui paminėti 1910m.
Š.m. spalio - lapkričio mėnesį jis bus eksponuojamas Vilniaus Valdovų rūmuose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą