2009-01-18

SKAPIŠKĖNAI VILNIUJE

.
Skapiškis – miestelis Kupiškio rajone, į rytus nuo Kupiškio, netoli PanevėžioDaugpilio geležinkelio. Seniūnijos centras, stovi Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčia (nuo 1819 m.), yra Skapiškio vidurinė mokykla, paštas, ambulatorija.
Vakaruose telkšo Skapiškio ežeras, už 5 km į šiaurės rytus nuo Skapiškio yra Lėvens ištakos.
Gyventojų skaičius496 (2001 m.)
Gyvenvietė kūrėsi XVI a. prie Skapų dvaro, netoli Mituvos ežero. Pirmoji Skapiškio bažnyčia minima 1519 m. Skapiškis Magdeburgo teises ir prekybos privilegijas gavo XVII a. antroje pusėje. 1752 m. pastatytas dominikonų vienuolynas (nugriautas XX a. viduryje). Iki I pasaulinio karo miestelyje buvo dvi bažnyčios; Šv. Lauryno kankinio bažnyčia sudegė, o Šv. Jackaus (dominikonų) išliko.
Poetas ir kunigas Maironis rinkinyje „Pavasario balsai“ (1895 m.) parašė eilėraštį „Užkeiktas Skapiškio varpas“ apie ežerę nuskendusį varpą.

Pradžioje Skapiškėnai parodė trumpą filmuotą medžiagą apie SKAPIŠKĮ ir jo žmones.

Po to,klubo prezidentė Filomena Marčiulionienė tarė sveikinimo žodį, pranešė, kad pas mus atvyko SKAPIŠKĖNAI su seniūnu Valdu Juškevičiumi.
Kultūrinėje programoje: teatro vaidinimas pagal V. Krėvę, Naivių ir Laičių vokalinių ansamblių pasirodymai. Visi pakiliai giedame kupiškėnų himną. Gražiai sutiktas kalba Skapiškio seniūnas Valdas Juškevičius.
Nuotraukose : susitikimo vaizdeliai. Jei norite nuotrauką pasididinti spragtelėkite ant jos pelyte.

Filmukas su garsu, atsidarius spragtelti pelyte ant vidurinio kvadrato.
http://picasaweb.google.ru/a.ciurlys/SkapiKioTeatrasStebul?feat=email#











Skapiškio teatras "Stebulė" mums rodė liaudišką vaidinimą pagal V. Krėvės kūrybą. Artistai : skerdžius Lapinas - Jonas Uziela (88 m.), senelė - Petronėlė Ribokienė, Elena Merkienė, Antanukas - Nojus Petuchovas (10m.). Be jų vaidino Steponas Kraskauskas, Irena Žalneriūnienė, Olga Agafonova, Ligita Bugailiškytė, Rasa Kaušakytė, Živilė Kaušakytė, Marius Lekavičius, Simona Kraskauskaitė, Mindaugas Baranauskas. Rūpintojėlio autorius Bronius Bickus. Teatro režisierė Vita Vadoklytė, skynusi laurus respublikiniuose ir tarptautiniuose vandenyse.

Pagerbiami teatro artistai - jubiliatai Elena Merkienė ir Bronius Bickus.















Gražiomis dainomis mus žavėjo Naivių kultūros centro moterų vokalinis ansamblis "Obelėlė". Ansamblio vadovas, jis ir kompozitorius ir poetas Julius Žiūkas. Ansamblio artistės Angėlė Kovienė, jį ir vadovė ir režisierė, mokytoja Diana Blaževičienė, bibliotekininkė Milda Levickienė, tautodailininkė Jadvyga Pajuodienė, b. ryšininkė Janina Drukteinienė, b. telegrafistė Julija Virbickienė.











Laičių kultūros centro vokalinis ansamblis su vadovu Robertu Rutkausku ir estrados artistėmis Alma Zolbiene, Aušra Raupiene, Jurgita Petroniene ir Jelena Valkauskiene. Ji ir kultūros centro vadovė. Ansamblis pagal dainų temą keletą kartų keitė apdarus tai jos panašios į romes, tai į jureives, tai į meilias katytes.










Po gražios kultūrinės dalies visi susirinkome į pobūvių salė, kad prie skapiškietiško alučio, vilnietiško vyno taurės, draugiškai pabendrauti, pašokti ir padainuoti. Kalbinome seniūną Valdą, režisierę Vitą, ansamblių vadovus Julių ir Robertą, bei šaunius artistus ir šaunias ansamblietes.



































Komentarų nėra:

Rašyti komentarą