2007-12-02

ADVENTAS ....


Vilniaus kupiškėnų klubo sueigoje apsilankė dominikonų vienuolis brolis Pijus. Vyko įdomus, atviras pokalbis. Taip Klubo nariai pradėjo ikikalėdinio susikaupimo laikotarpį ...

Enter T-OP (apie brolį Pijų )

Nariai:

Rasa Kaušiūtė (1977.03.29) - vokalas
Gajus Jogaila Milkeraitis (1979.08.31) - muzika, programavimas, vokalas
Brolis Pijus Virginijus Eglinas OP (1971.02.21 d.) - tekstai, muzika, vokalas; grupės vadybininkas

Biografija:

Grupę Enter T-OP įkūrė dominikonas vienuolis brolis Pijus ir Jogaila (kitaip – Jogas), kurie pirmą kartą susitiko Vilniaus Dominikoniško jaunimo centre. Kadangi jiems teko kartu organizuoti jaunimo renginius greitai paaiškėjo, kad abiejų hobi yra moderni techno ir house muzika. Tiek Jogas, kuris studijavo M.K.Čiurlionio meno gimnazijoje, Vilniaus konservatorijoje, grojo keliuose kolektyvuose, tiek brolis Pijus, dalyvavęs vienos krikščionišką hip-hop’ą grojančios grupės kūryboje, nusprendė, kad metas suvienyti savo potencialą ir suburti grupę, kuri grotų krikščioniškomis idėjomis paremtą šokių muziką.
Oficiali Enter T-OP gimimo diena – 1999 m. liepos 1 d. Pavadinimas Enter T-OP yra pakankamai neįprastas, tačiau grupės įkūrėjai jame užšifravo keletą reikšmingų dalykų: “enter”, verčiant iš anglų kalbos, reiškia “įeiti”, raidė “T” reiškia graikišką žodį “Theos” (“Dievas”), “OP” yra dominikonų vienuolių ordino inicialai. Tokiu būdu paslėpta pavadinimo Enter T-OP reikšmė – įeiti, pasiekti aukštumą, aukščiausią lygį tiek dvasine, tiek muzikine prasme.
Dar 1999 m. rugpjūtį grupė, pasitelkusi keletą kviestinių atlikėjų, savo jėgomis išsileido albumą “Enter The Top”, kuriame buvo aiškiai juntamos techno muzikos tendencijos. Žinoma, šis albumas nebuvo oficialus, jis buvo platinamas tik draugų, pažįstamų tarpe, tačiau susilaukė nemažo susidomėjimo ir populiarumo. Paskatinti pirmosios sėkmės brolis Pijus ir Jogas nusprendė muzikai skirti dar daugiau dėmesio, todėl visus metus paskyrė eksperimentavimui, savo muzikos šlifavimui ir tobulinimui, išbandė keletą vokalistų, kol atrado dabartinę Enter T-OP pagrindinę dainininkę Rasą.
2000 m. vasarą grupė įrašė keletą dainų (“Ilgesio Paukštis”, “Aš Myliu Meilę”, “Apie Dangų), sudominusių ir įrašų kompaniją “Koja Records Group”, kuri nusprendė išleisti debiutinį Enter T-OP albumą.

Diskografija:

2000 m. "Apie ka tu galvoji..." © Koja Records Group









Adventas - ikikalėdinis laikotarpis, susikaupimo, pasiruošimo Kristaus atėjimo į šį pasaulį šventei - Kalėdoms (žodis adventus lotyniškai reiškia artėjimą, atėjimą). Prieš prasidedant Adventui, pasibaigdavo piemenėlių darbo sezonas. Jie atsisveikindavo su savo šeimininkais ir iškeliaudavo namo pailsėti, švęsti Kalėdų.
Advento trukmė nevienoda. Jis prasideda ketvirtą sekmadienį prieš Kalėdas ir tęsiasi nuo 22 iki 27 dienų - iki Kūčių.
Pas mus įprasta Advento pradžia laikyti lapkričio 30-ąją, Šv. Andriejaus dieną.


Iš XXI amžiaus : Pasninkas - tai ne vien Gavėnios penktadieniais mėsiškų valgių vengimas, bet ir atsisakymas mūsų laiką vagiančių tuščių arba nebūtinų užsiėmimų (pvz., spoksojimo į televizoriuje rodomas „muilo operas“, pikantiškų žinučių skaitymo ar klausymo ir pan.), kad sutaupytume daugiau laiko krikščioniškai savišvietai, kuri teikia garbę Dievui, mums patiems ir aplinkiniams. Viešpats per pranašą Izaiją apibūdina pasninko esmę: “Pasninkas, kurio aš noriu, tai – nuimti neteisėtai uždėtus pančius, atrišti jungo valkčius, pavergtiesiems duot laisvę, sulaužyt bet kokį jungą. Dalytis su alkstančiu savo duona, priglobti vargšą ir benamį…”(Iz 58, 6 – 7). Taigi pasninkas plačiąja prasme – tai laikas, skirtas Dievo garbei ir žmonių gerovei, kad išvengtume brangaus laiko sugaišimo antraeiliams ir menkaverčiams dalykams bei vykdytume pirmaeilius ir svarbiausius darbus, o tik po jų – visus kitus.


Iš Vikipedijos : Pasninkas – tam tikrą laiko tarpą trunkantis savavalis susilaikymas nuo kai kurių gėrimų bei maisto produktų. Priklausomai nuo papročių, pasniko metu gali būti draudžiamos vienos ar kitos maisto grupės, bet koks seksas, ir net mintys apie seksą.

Medicinoje pasninkas naudojamas kaip detoksikacijos priemonė, apvalanti kūną nuo susikaupusių žalingų elementų.

Religijose pasninkas reikšdavo žmogaus norą susitaikyti su Dievu. Judaizme pasninko metu žydai susilaikydavo nuo maisto bei vandens nuo saulėtekio iki saulėlydžio, taip pat pasninko metu žydai susilaikydavo nuo linksmybių, vengdavo praustis, nenaudodavo kvepalų ir ilgą laiką melsdavosi laikydamiesi skaistumo. Per pasninką žmogus gali tokiu būdu išreikšti savo norą išvengti artėjančios bausmės arba gailėtis dėl padarytos žalos.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą