2007-08-27

Petrui tik 80

PETRUI JAU AŠTUONIASDEŠIMT

Teofilis ČIURLYS

fotografavo Albinas Čiurlys

Liepos 26 d. Vilniaus kupiškėnų klubo nariai rinkosi paminėti klubo leidžiamų knygų “Keliai veda Kupiškin” sumanytojo, organizatoriaus ir sudarytojo Petro Pečiūros aštuoniasdešimtojo gimtadienio.

P. Pečiūra gimė 1927 m. liepos 26 d. Starkonių kaime, Kupiškio rajone, pusvalakininko šeimoje. 1947 m. baigė Kupiškio gimnaziją, o 1952 m. Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultetą (lietuvių kalbą) ir dramos teatro studiją. Dirbo “Žinijos” draugijos referentu ir Vilniaus universiteto Filosofijos katedros dėstytoju. Išleido apie 30 mokslo populiarinimo leidinių ir 15 beletristinių pasakojimų. Visą gyvenimą kur nors vaidino, daugiausia profsąjungų teatre ir televizijoje.

Išėjęs į pensiją jau atrodo galėjo ilsėtis, tačiau būdamas pilnas idėjų ėmėsi gana įdomaus ir labai reikalingo darbo – organizuoti Kupiškio krašto žmones, kad aprašytų kiekvienas savo kaimo žmonių buitį, - nuo seniausių laikų iki mūsų dienų. Nors jau yra darbų apie Kupiškio krašto žmonių kaime gyvenimą, tačiau dviejose išleistose knygose ir dar vienoje baigiamoje ruošti “Keliai veda Kupiškin” aprašyta 180 kaimų. Jubiliatui teko ne tik pasidarbuoti su 180 autorių, bet juos padrąsinti, patarti, pataisyti, o ypač pirmą kartą rašančius dažnai ir paraginti greičiau baigti ir įteikti straipsnį. Dabar drąsiai galima pasakyti, kad jubiliatas atliko didžiulį darbą ir be jo šių knygų nebūtų. Tik jis turėdamas literato gyslelę, subtilaus humoro jausmą ir ramų būdą sugebėjo tai padaryti.

Per jubiliejaus minėjimą klubo nariai dėkojo už visapusišką pagalbą rašant straipsnius apie savo gimtuosius kaimus, linkėjo jam sveikatos ir labai džiaugėsi, kad tuoj išeis 3–oji knyga ir renkama medžiaga 4–ajai, nes Kupiškio krašte dar laukia apie 200 neaprašytų kaimų.
Klubo nariai džiaugiasi, kad jubiliatą pasveikino Kupiškio meras Jonas Jarutis.
Plačiau apie Vilniaus kupiškėnų klubo veiklą galite sužinoti (ir parašyti) šiuo internetiniu adresu: http://vilniauskupiskenai.blogspot.com


















Nuotrauka









2003 © UAB "Kupiškėnų mintys"
Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis
tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89, el. paštas: kupmin@takas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą